Co to jest komunikat wideo?

Wideo informacja prasowa (VNR), znana również jako B-Roll lub Fake News, to starannie zredagowana i pakowana forma ogłoszenia usług publicznych dostarczonych lokalnym mediom do nadawania.Teoretycznie zawartość wiadomości wideo nie należy mylić z autentycznym materiałem informacyjnym, ale w rzeczywistości wiele punktów sprzedaży nie wydaje zrzeczenia się o źródło materiału VNR.Ta praktyka stała się bardzo kontrowersyjna w ostatnich latach, ponieważ producenci wielu pakietów informacyjnych wideo zawierają również formę płatności za czas antenowy.

Typowa informacja informacyjna jest wyprodukowana podobnie jak autentyczna historia prasowa z profesjonalnym ankieterem lubKotwica, eksperci, grafika, wykresy, a nawet człowiek na ulicy Soundbites i referencje.Jednak ankieter w komunikacie wideo może być profesjonalnym aktorem lub eksperci mogą pracować dla firmy produkującej komunikat wideo lub producenta samego produktu.firmy.Zamiast organizować konferencję prasową w celu ogłoszenia nowego leczenia narkotykowego, firma farmaceutyczna może zdecydować o wyprodukowaniu wiadomości wideo zawierającego własne materiały z badań leków, opinii ekspertów i świadectw pacjentów i lekarzy.Ten materiał filmowy jest następnie pakowany jako uzasadniony artykuł i wysyłany do poszczególnych stacji telewizyjnych.Zarządzanie stacji może wybrać całą informację informacyjną, użyć edytowanych części, aby wzmocnić samodzielną historię lub elektronicznie wstawić lokalnego reportera jako ankietera.

Oprócz branży farmaceutycznej, wiele innych branż używa wiadomości wideoogłosić lub promować nową linię produktów.Producenci samochodów, wydawnicze i firmy zajmujące się sprzętem fitness były znane z produkowania VNR do autopromocji.Nawet agencje rządowe non-profit korzystają z komunikatów z wiadomościami wideo, aby zapewnić materiał z nowego programu w działaniu lub podnieść świadomość społeczną na temat nadchodzącego problemu.Korzystanie z tego materiału przez poszczególne stacje jest całkowicie uzasadnione, o ile stacja identyfikuje źródło zdjęć lub informacji jako komunikatu wideo, a nie jako materiał nakręcony przez rozpoznanego fotoreportażu.

Niektóre lokalne stacje sprzeciwiają się temu wymogowi tegoPełne ujawnienie i wielu producentów wiadomości wideo odmawia dodania wszelkich zrzeczeń do samego materiału.Duża część materiału dostarczonych w komunikacie wideo jest uważana za stock lub film B-roll, taki jak policjant, który ciągnął podejrzanych pijanych kierowców lub technika laboratoryjnego przygotowującego próbki do testowania.Strzelanie podobnych materiałów byłoby czasochłonne i kosztowne, zwłaszcza gdy budżety produkcyjne są już napięte.Komunikat informacyjny pozwala producentom wiadomości wypełnić godzinę czasu transmisji bez potrzeby zatrudnienia dodatkowych operatorów aparatów lub lokalnych reporterów.

Kontrowersje dotyczące wydawnictw wiadomości wideo wydaje się, że wokół prezentacji materiału jest uzasadnione wiadomości.Zakłada się, że firma nie przejmie kosztu produkcji i dystrybucji wiadomości wideo niepochłania się na ich produkt lub usługę.Reporter nie byłoby możliwości zakwestionowania faktów lub przedstawienia wywiadów od krytyków.Jeśli materiał filmowy utworzony w komunikacie informacyjnym nie jest identyfikowany przez zrzeczenie się, widzowie mogą mylić fałszywe wiadomości z faktycznymi, obiektywnymi raportami.